top of page

Niet ‘waarom?’ maar ‘wat nu?’

‘Een herseninfarct’, ‘verlies van baan’, ‘maatschappelijk blind’ en ‘apart wonen van gezin’ zijn een greep uit de verlieservaringen die Jurjen heeft meegemaakt. De eerste vraag die ik hem stelde, zorgde voor een moment van stilte: ‘Wat is jouw verhaal?’ ‘Pfoe, dat is een grote vraag.’ Jurjen begint bij het begin van de omkeer. 2017. Het jaar dat het leven van hem, zijn vrouw en 3 kids op de kop zette. Van succesvolle ondernemer en spreker, veranderde zijn leven naar iemand die moest leren leven met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Nu vijf jaar later blikt hij terug. Hoe ga je om met ambities, dromen en verlangens? En wat is de rol van God? Vragen die soms nog openliggen.


Ondertussen woont Jurjen apart van zijn gezin. Heftig en tegelijkertijd goed. Nu kan er gemakkelijker gezorgd worden. ‘Om hulp te zoeken blijf je altijd een bepaald soort schroom houden’, zegt Jurjen.


Om hulp te zoeken blijf je altijd een bepaald soort schroom houden

‘Nu in mijn nieuwe huis hebben we alles afgetaped, zodat ik makkelijker de weg kan vinden. Maatschappelijk gezien ben ik blind, omdat ik minder dan 5% gezichtsvermogen heb. Maar ik zie mezelf als slechtziend, omdat ik toch nog wat kan zien.’ Dat kenmerkt Jurjen, ondanks alle tegenslagen ergens dat felbegeerde ‘knopje’ weten te vinden van doorgaan. Niet te veel in het ‘waarom ik’, blijven hangen, maar ‘wat nu’. De drive om iets uit het leven te halen, impact maken in het leven van anderen. Dat was voor 2017 al leidend in zijn leven, maar nu nog steeds. ‘Ik moest op zoek naar een nieuw levensdoel, dat heb ik onder andere gevonden in kunst. Met mijn studie ‘Kunst en Cultuurwetenschappen’ als achtergrond, ben ik gaan schilderen. Met contrast.’ Contrasten, iets waar zijn leven vol van is.

Kies vooraf hoe je - ongeacht tegenslag - wil reageren

Een ‘innerlijke keuze’ maakt dat Jurjen kiest om ongeacht tegenslag, zoveel als mogelijk te kiezen hoe hij reageert. Dat is ook zijn advies: ‘Kies vooraf hoe je wilt reageren. Ik wil impact maken in levens van mensen om mij heen, het verschil maken. Dat kan ik nu nog steeds door veerkrachtig in het leven te staan en daarin een voorbeeld te zijn.’

Een veerkrachtig voorbeeld is hij zeker. De komende vijf jaar wil Jurjen zich bezighouden met het positioneren als kunstenaar en groeien als motivational speaker.


En God? God is meer een mysterie geworden. Het leven gooit troep op je bordje. ‘Maar God is goed en de bron van leven.’


Beweeg mee met de realiteit, durf kleine stappen te zetten en vier ze!

Het laatste gedeelte van het gesprek hebben we het even over zijn netwerk. ‘Onmisbaar’, Vrienden en familie steunen en helpen hem en zijn gezin. En de toekomst? Moeten we inside of outside the box durven denken? Jurjen reageert: ‘Accepteer het aanbod. Beweeg mee met de realiteit en durf kleine stappen te zetten. Progressie zit in de kleine dingen. Ik moest opnieuw leren koffiezetten, opnieuw leren douchen. Dat heb ik gevierd en dat is mijn succes.’


Wat is jouw succes?


[Meer weten over Jurjen? Bezoek zijn website Jurjen van Houwelingen of Instagram vol met kunst!]

Recente blogposts

Alles weergeven

Alles mogelijk door Christus?!

Het is nogal een tekst: ‘Alle dingen zijn mij mogelijk door Christus, Die mij kracht geeft.’ Je kunt dit vinden in Filippenzen 4:13. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar geloof je dat echt alles mog

Comentarios


bottom of page