top of page

Jouw wapen tegen ontmoediging

Vroeger hadden we taxipunten gespaard. Na ontiegelijk veel suikers gedronken te hebben, konden we taxi-kano’s aanschaffen, in de vorm van krokodillen. Helemaal geweldig. Als klein mannetje probeerde ik ze met de mond op te blazen. Gelukkig was er een voetpomp waardoor we de kano’s een stuk sneller vol met lucht hadden. Nu is een voetpomp natuurlijk achterhaalt en kun je met elektrische pompen je luchtbed of opblaasboot binnen een minuut volgepompt hebben. Aan het einde van de dag laat je ze leeglopen. Nádat je er plezierig gebruik van hebt gemaakt. Maar deze prachtige speelgoedmiddelen gaan helaas altijd te vroeg kapot. Lek. De kostbare zuurstof loopt eruit.


Ken je dat gevoel? Je hebt zoveel energie erin gestopt, maar het loopt er met dezelfde kracht weer uit. Al jouw effort is voor niets geweest. Je loopt erop leeg.


Wat jouw verlangen ook is, vroeg of laat krijg je met een kapotte kano te maken. Zeker als jouw verlangen ook nog eens geestelijk is. Je wil dolgraag tot zegen zijn voor je omgeving. Door een nieuw bedrijf te starten, door op je werk te getuigen van Jezus’ liefde, door eindelijk werk te maken van dat diepe verlangen dat in je leeft. Maar je loopt leeg. En je begint te twijfelen. Is het wel echt van God? Ben ik wel goed genoeg? Maak ik niet de verkeerde keuze? Waardoor laat jij je tegenhouden? Als praktische tip kan het best handig zijn om de drie grootste reuzen eens onder elkaar op te schrijven. En vervolgens in positieve bewoording aan de andere kant op te schrijven wat je behoefte hieraan gekoppeld is. En als dit te snel voor je is, skip de tabel en lees hieronder verder. Bijvoorbeeld:

Angst/reus: om andere baan los te laten die financiële zekerheid geeft:

Behoefte: Fulltime ondernemen waardoor je iedere dag tot zegen kunt zijn met je bedrijf

Angst/reus: Je voelt je er alleen voor staan:

Behoefte: Je hebt de behoefte om samen met iemand te sparren en jouw ideeën te schafen en beter te maken

De les van Jozua en Kaleb

Als we kijken naar het leven van Jozua en Kaleb, hebben ze ontelbaar veel tegenslagen gehad. Ze kwamen uit een leven van slavernij. Een gevangenis. Nadat Egypte met verschrikkelijke plagen getroffen was, kregen ze uiteindelijk hun vrijheid. Tenminste, dat dachten ze. Vervolgens voelden ze zich opgesloten in een woestijnreis die nooit leek te eindigen. Na maanden rondgezworven te hebben, waren ze uiteindelijk bij de grens van het beloofde land. Maar het volk durfde niet vanwege de reuzen in het land Kanaän. En het hele volk moest 40 jaar lang opnieuw de woestijn in. Alleen Jozua en Kaleb vertrouwden de belofte van God en zij zijn uiteindelijk de enigen van hun generatie die het beloofde land, de beloofde droom van God, hebben bewoond. Eenmaal in het land Kanaän stond een mega reus op hun te wachten. Jericho. Door het aanbidden van God, vielen de muren. Muren zullen er altijd zijn. Problemen zullen er altijd zijn.

Vertel God niet alleen hoe groot je problemen zijn, maar vertel je problemen hoe groot God is.

Hoe doe jij dat nu in de praktijk?

Ben je al een tijd bezig met die droom van je? Jaren aan het voorbereiden en eindelijk heb je de stap durven nemen. Je gaat er helemaal voor. Je hebt je ingeschreven bij een zendingsorganisatie, of je hebt de Kamer van Koophandel met een bezoek vereert of je hebt je beste vriend gevraagd om met je mee te denken. Je bent in gebed gegaan en je hebt bevestiging ontvangen van God om te gaan.


Maar.


Hoeveel ‘maars’ herken jij?

- Maar is het wel echt wat God van je vraagt?

- Kan ik het wel?

- Waarom ben ik bang van mijn eigen onzekerheid?

- Hoe duidelijk was de bevestiging van God?

- Stel dat het uiteindelijk niets wordt, is al mijn inzet dan voor niets?

- En ohja, al die mensen die er wat van vinden. Kritiek, die ze zelf als opbouwende feedback beschouwen maar bij jou binnenkomen als donderslagen bij heldere hemel?

- Wat moet ik loslaten om mijn droom te behalen? Zekerheid? Inkomensverlies? - Onduidelijkheid?

- Durf ik wel zichtbaar te worden?

- Zie ik het wel echt zitten om te gaan staan voor wat ik écht vindt?

- Maak ik niet de verkeerde keuze?

- Past dit alles wel in mijn gezin?


Ik wil je daarvoor meenemen naar het verhaal van de tien melaatsen, beschreven in Lukas 17. Tien mannen kwamen naar Jezus toe. Ze bleven op afstand staan en riepen naar Jezus: ‘Meester, ontferm u over ons.’ Jezus gaf direct de opdracht om naar de priesters te gaan. Als iemand ziek was geweest, moesten ze eerst naar de priesters om als het ware goedkeuring te krijgen dat ze weer rein waren. Maar het bijzondere in dit verhaal is, dat terwijl de mannen de opdracht van Jezus ontvingen, nog ziek waren. Want er staat: ‘Terwijl zij heengingen, werden ze gereinigd.’


Maar…

Oké vooruit, nog eentje.

  • Maar, wat nou als ik al jaren bezig ben met dat wat God van mij vraagt, en het lukt niet meer? Ik heb er geen energie meer voor, ik mis de visie.


Dan wil ik je één vraag stellen:

  • Wat als je het volledig loslaat? Wat als jij drie maanden lang je niet meer bezig hoeft te houden met jouw droom?

Wist je dat een tarwekorrel eerst moet sterven voordat er vrucht uit voortkomt? Je bent de afgelopen tijd ongelooflijk tot zegen geweest. Of je dat nu wil beseffen en tot je laten komen of niet. Dat maakt even niet uit. Jij hebt je hart laten vormen door God, je hebt anderen bemoedigd. Je hebt een stap in gehoorzaamheid gezet. Vermoedelijk heb je lang niet alle vruchten gezien of gehoord, de impact die je hebt op anderen is niet altijd even zichtbaar. Maar wat doet het met je als je het allemaal volledig los zou moeten laten? En niet even voor een dag of een week. Maar voor de komende maand, en de maand erna? En ja, ook de vakantie die dan volgt en ook de periode na je vakantie als je weer aan het opstarten bent? Wat als je het volledig loslaat?

  • Wat zegt je lichaam?

  • Wat zegt je hart?

  • Wat zegt je wedergeboren geest?

Neem daar eens de tijd voor. Schrijf het op. Breng het in Gods aanwezigheid.Kom je al tot de ontdekking dat jij beschikbaar was en bent, en dat God jou wil geven wat je nodig hebt? Maar dat het echt niet van jou afhangt? Zolang jouw droom nog van jou is, moet je keihard gaan werken. Jezus heeft zijn leven gegeven, voor jou. Waarom? Zodat jouw leven van Hem is.

Jouw droom met God is Gods droom voor jou.

Wat is nu het wapen tegen ontmoediging? Vertrouwen op de belofte van God en in beweging komen.

En beweging kan ook zijn dat je juist de tijd neemt om even bewust stil te staan. Je zult altijd situaties om je heen hebben die geduld van je vragen, die energie kosten, die irritant zijn of buitengewoon slopend zijn. De situatie is zelden perfect om fris en fruitig aan de slag te gaan met waar God jou voor gemaakt heeft.


De vreugde van de Heer is je kracht.


Ga in gesprek voor de mensen met wie jij aan de slag wil gaan

Alle geestelijke input kan jou natuurlijk enorm bemoedigen. Maar weet je nog waarom je ook alweer aan jouw droom begonnen bent? Jij kreeg kracht uit het feit dat je anderen verder kon helpen, tot zegen kon zijn. Zoek die mensen op.

Ga in gesprek!

Ga in gesprek met je deelnemers, potentiele klanten, mensen waarvoor jij een stap in geloof hebt gezet. Leer ze kennen. Leer ze begrijpen. Sluit bij ze aan en ontdek waarom God jou wil juist voor hun wil inzetten. En zijn het mensen die je niet verder helpen? Trek je alleen iets aan van hun feedback als het echt uit liefde is gedeeld.


Jozua en Kaleb hadden te maken met onwijs veel kritiek. De tien andere verspieders, die stuk voor stuk leiders waren, ontmoedigden het hele volk. Deze 10 mannen gingen zelfs zo ver dat ze bewust kwade geruchten in het volk verspreiden. Was dat liefde? Ze deden er alles aan om NIET de belofte van God te vertrouwen en het beloofde land in te trekken.

Jozua en Kaleb waren de enige twee die uiteindelijk het land ingetrokken zijn. Waarom? Omdat zij de belofte van God vertrouwden én uitspraken. Dat is jouw taak tegen ontmoediging. Je hebt een keuze. Of je laat je ontmoedigen of je vertrouwt op de belofte van God, je spreekt dit uit, je gaat in gesprek en je komt in beweging.


Je hoeft geen lekke kano te blijven.

Wat kies jij?


Ps. Meer informatie over onze programma's waar we jou helpen je droom met God te realiseren? Klik hier.


Recente blogposts

Alles weergeven

Alles mogelijk door Christus?!

Het is nogal een tekst: ‘Alle dingen zijn mij mogelijk door Christus, Die mij kracht geeft.’ Je kunt dit vinden in Filippenzen 4:13. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar geloof je dat echt alles mog

Comments


bottom of page